Hyldebær

Lidt om Hyldebær

Der findes cirka 30 forskellige hyldebærsorter, hvor den mest almindelige er den som på latin  hedder ”Sambucus Nigra”. Eller ”almindelig hyld” som den oftest kaldes i Danmark. Den ses overalt i den danske natur, og har gennem århundreder været elsket for de flotte hvide skærmblomster og de mørke vitaminrige bær. Ingen ved præcis hvornår hylden indvandrede til den danske natur. Men man ved at den var her under Ertebøllekulturen, som var stenalderkultur der fandt sted mellem 5000 og 3000 år f.Kr. Den var her formentlig også længe før denne kultur.

HyldebærblomstHyldebærtræet tilhører en lille plantefamilie kaldet gedebladsfamilien, hvor kun fire andre planter også er. Det er Kaprifolie, Kvalkved, Druehyld og dunet Gedeblad. Hylden er et meget hårdfør træ og kan stort set vokse i al slags jord. Derfor ses den også alle vegne ved markskel, i skovkanter, på enge og i lysåbne skove under løvtræer. Træet er også meget almindelig tæt ved menneskelig beboelse. Hyldebærtræet kan blive op til cirka 8 meter højt, og kan i sjældne tilfælde få en stammetykkelse på helt op til en halv meter.

Træets blomster pryder naturen fra omkring midt juni og afblomstrer cirka en måned senere. De mange små blomster sidder tæt sammen og danner en stor smuk hvid skærm.

HyldebærBærrene, som er små og kuglerunde, modner fra omkring midt september og hænger da i store tunge næsten helt sorte klaser. Hyldebær er en stenfrugt og indeholder tre små sten. I modsætning til druehyld som er giftige, er almindelig hyld spiselige og særdeles velegnet til at koge saft af. Udover at saften, efter at være blevet sødet med sukker eller sirup smager fantastisk, er den også god for helbredet. Hyldebærret indeholder nemlig masser af C- vitaminer og antioxidanter, som virker lindrende ved influenza og forkølelse. Derfor har bærret også gennem mange hundrede år været benyttet som varmende vitamintilskud i de kolde vintermåneder og som forebyggende drik mod disse sygdomme. Jeg vil dog ikke   anbefale nogen at drikke Creme De Sureau i håbet om at opnå denne virkning. Dertil er indholdet af alkohol og sukker simpelthen for stort. Creme De Sureau er kun til nydelse i mindre mængder. Intet andet træ og dets bær har gennem tiden været genstand for så mange sagn og myter, som hyldebærtræet har. I gamle dage mente man at træet var tilholdssted for gode ånder og gudinden Freja, der senere blev kendt som hyldemor. Man skulle spørge hyldemor om lov, hvis man ønskede at skære grene af træet, eller hvis man ønskede at fælde det.

Dette skulle gøres ved at gå baglæns mod træet, mens man tre gange sagde ”hyldemor hyldemor   hyldemor….giv mig noget af dit træ, så vil jeg give dig noget af mit igen”. Først derefter måtte du skære grene af eller fælde det helt. Undlod man at spørge varslede det uheld og i værste fald egen død.

Man kunne også risikere at blive hyldeskudt og skør, hvis man sov under et hyldebær træ, og man skulle altid huske at takke hyldemor for hendes gave, hvis man høstede  blomster eller bær fra træet.

Til gengæld betød det lykke hvis man havde et hyldebærtræ voksende op ad sit hus. Det skærmede mod alt ondt udefra var troen.

Der findes utallige andre sagn og myter fra gammel tid omkring træet, som jeg ikke vil trætte nogen med. Men blot håbe at du nu er blevet lidt klogere på dette træ og dets bær, som jeg igennem mange år har udviklet min unikke likør af.